Een huis kopen aan 18 jaar?
Een huis kopen, dat is een grote beslissing die de meesten van ons ooit wel eens gaan moeten maken. Het kan de grootste aankoop zijn van je leven. Dus is het uiteraard compleet normaal dat er een lang proces aan verbonden is. Maar hoe komt het dat er zo’n hoog prijskaartje komt bij kijken? En welke factoren stellen die prijs samen? In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van vastgoed.

Waarom is het zo duur?
Een huis kopen is iets wat de meesten onder ons niet aan 18 kunnen, het is veel te duur. De gemiddelde prijs van een eigendom in Vlaanderen bedraagt wel 242.000 euro. Dit is een gemiddelde van België. Als we gaan kijken per gewest zien we dat over het algemeen de woningen in het Vlaams gewest € 100.000 duurder zijn dan in het Waals Gewest. Wat ook opvalt, is dat in het Brussels Hoofdstedelijk gewest een open woning meer dan 1 miljoen euro kost. Dit komt door de vele vraag en het kleine aanbod. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat er een vastgoedprijs tot stand komt. Ik som voor jullie de 4 grootste eens op:
Rentevoeten
Het niveau van de rentevoeten speelt één van de belangrijkste rollen in de vastgoed-markt. Als de rentevoeten laag zijn, kunnen kandidaat-kopers meer lenen. Zo is er meer vraag. Ook investeren in vastgoed wordt aantrekkelijker.
Demografie
Hoe sterker de demografische druk, hoe hoger de groei van de vastgoedprijzen, want de stijging van het bevolkingsaantal zorgt voor een stijging in de vraag naar woningen. Omgekeerd zien we zelf nog een sterker effect, denk maar aan Detroit in de VS.
Consument-vertrouwen
Door gebeurtenissen in de wereld kunnen consumenten meer of minder vertrouwen hebben om aan te kopen. Als je net een nieuwe job hebt en je hebt nog geen vast contract zal je geen al te duur huis kopen.
Economie
Vanzelfsprekend hebben de economische omstandigheden invloed op de vastgoed-markt. Hierbij is er niet enkel invloed van de nationale economie aanwezig, maar ook van de internationale economie.

En onze kinderen dan?
Wat de toekomst brengt, blijft een raadsel. Vastgoed zal een mysterie blijven, alleen bedrijven of overheden met veel kapitaal kunnen hier iets van invloed op hebben. Wat er wel zeker is, is dat iedereen een huis zal nodig hebben. Ook door de loonindexering in België kunnen we wat minder wakker liggen s’nachts. Toch blijft het bang afwachten wat de huidige recessie als gevolg zal hebben op de vastgoedmarkt.