Hoe jij en ik de toekomst vormen in 2050

Tijdens een prikkelende online sessie op #WFSF2023Paris leidde Dr. Claire Nelson een boeiende discussie met als thema “ÉÉN DAG IN 2050” Deze inspirerende sessie moedigde deelnemers aan om na te denken over de toekomst die ze wensen en de toekomst die ze vrezen. Het draaide om het gebruik van signalen, drijfveren en trends om scenario’s om te zetten in verhalen. Dr. Nelson’s inzichten en de nadruk op mondiale samenwerking lieten een blijvende indruk achter bij de deelnemers.

Mondiale Samenwerking en de Visie voor 2050:

De discussie benadrukte het belang van mondiale samenwerking als middel om de toekomst vorm te geven. Deelnemers doken in een hypothetisch scenario dat zich afspeelde in 2050, waarin mondiale problemen zoals voedsel- en waterschaarste met succes waren aangepakt, waardoor oorlogen werden voorkomen. De belangrijkste les uit deze discussie was het creëren van een positieve visie op de toekomst, geworteld in plausibele potentiële uitkomsten. Deze visie werd geschilderd door de lens van mondiale samenwerking.

Verhalen van Transformatie

Dr. Nelson’s persoonlijke ervaringen in ruimteverkenning dienden als een krachtig voorbeeld van hoe het vormgeven van de toekomst door middel van verhalen werkelijkheid kan worden. De sessie begon met een sterke basis, waaronder de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, als basis voor het bedenken van een toekomst waarin niet-gouvernementele organisaties, zoals de Wereldwaterfederatie, een centrale rol speelden bij het aanpakken van uitdagingen met betrekking tot water en voedsel.

Een belangrijk aspect van de discussie draaide om het idee van lokale oplossingen voor mondiale problemen. De sessie benadrukte de noodzaak van samenwerking, zelfs binnen de non-profitsector. De fictionele reis van Sophie en Trent, die de Wereldwaterfederatie in 2024 lanceerden, toonde het potentieel voor significante verandering die kan worden bereikt wanneer individuen en organisaties samenkomen met een gemeenschappelijk doel.

Dr. Nelson’s rol als aspirant-verhalenverteller benadrukte het belang van het bedenken van oplossingen en het vermijden van catastrofale verhalen. Door te focussen op de hoofdpersonen en antagonisten binnen het watersysteem en voedselsysteem kan positieve verandering worden gestimuleerd en uitdagingen op een constructievere manier worden aangepakt.

Wat zijn de uitdagingen nu?

De sessie moedigde deelnemers aan om verschillende aanknopingspunten en potentiële crises te onderzoeken, rekening houdend met de invloed van klimaatverandering en technologie op het toekomstscenario. Dit stimuleerde kritisch denken over de wereld die we in 2050 willen, geworteld in de realiteiten van onze wereld van vandaag.